11.1.07

Εικονική πραγματικότητα: CNN Europe vs CNN USA





ΟΚ παρακολουθείτε συχνά CNN. Και είστε ικανοποιημένοι μιας και σε γενικές γραμμές το επίπεδο των ειδήσεων και αναλύσεων που προσφέρει είναι κατα πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε Ελληνικό κανάλι.
Ωστόσο αυτό το οποίο δεν συνειδητοποιούμε αρκετά συχνά είναι ότι αν και πιστεύτε οτι παρακολουθείτε ΤΟ CNN δεν το παρακολουθούμε "πραγματικά". Γιατί TO CNN είναι το CNN USA ενώ στον υπόλοιπο κόσμο μεταδίδονται οι τοπικές εκδόσεις, CNN Europe CNN Asia κλπ. Οι οποίες είναι (ορθά?) προσαρμοσμένες στην τοπική νοοτροπία (και όμως υπάρχει) αλλά μας "σερβίρουν" και πιο "στρογυλλεμενες" και ευπεπτες για εμάς απόψεις τελικά. Τελικά παρακολουθούμε ενα ικανοποιητικού επιπέδου Βρετανικό κανάλι, CNN Europe, το οποίο είναι ΟΚ για να ενημερώνεσε για ένα ή δυο πράγματα αλλά όχι για να έχεις την ψευδαίσθηση ότι παρακολουθείς το ίδιο πράγμα με ένα Αμερικανό τηλεθεατή. (Αυτό είναι το πρόβλημα που αναφέρεται γενικά με το extreme personalazation και το τελικό fragmentation των views στο Δίκτυο, μπορεί να εξυπηρετεί προσωπικά αλλά εμποδίζει την δημιουργία μιας κοινής εικόνας.)

Ενδεικτικά λοιπόν σήμερα 11 Ιανουαρίου μια μέρα μετα την ανακοίνωση του G.Bush για αύξηση των στρατευμάτων στο Ιράκ να πως παρουσιάζει το CNN USA και το CNN International την είδηση.

Εκπληκτικό ε? Στην ευρωπαική έκδοση φαίνεται απολογητικός και στην Αμερικανική επιθετικός προς την Ιρακινή κυβέρνηση "εμείς έχουμε κάνει ότι πρέπει εσείς (οι τεμπέληδες μεσανατολίτες) Ιρακινοί δεν παίρνετε τις ευθύνες στα χέρια σας σαν ελεύθεροι άνθρωποι" - αυτή η νέα άποψη orientalism είναι που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην άλλη μεριά του Ατλαντικο. Ο πελάτης έχει δίκιο λοιπόν και για αυτό παρασιάζουμε την είδηση όπως τον βολεύει καταρχάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: