6.10.07

Η πολυτέλεια στην εποχή της (πραγματικά) μαζικής παραγωγής

Διαβάζουμε την είδηση : "Nokia starts selling $25,000 Ferrari phone". Φυσικά θα είναι oudated μέσα σε τρείς μηνες - και φυσικά δεν έχει κανένα λειτουργικό χαρακτηριστικό που να διαφοροποιεί την χρήση του - σε αντίθεση φυσικά με μια actual ferrari σε σχέση με ένα yugo.

Αν και είμαστε ήδη ένα αιώνα μέσα στην εποχή της μαζικής παραγωγής - παρόλ'αυτά προϊόντα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και ιδιαιτέρων μεθόδων παραγωγής συνεχίστηκαν και συνεχίζονται ήδη. Αυτόκίνητα, ρολόγια, luxury items εν γένει.

The funny think ωστόσο είναι ότι στην εποχή τους μηδενικού κόστους του επόμενου αντιτύπου (ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο μεταβιομηχανική) ο νόμος του Moore και η καθολική επίδραση στην ζωή μας τα τελευταία 40 χρόνια - τα 25 πρώτα η επίδραση του είχε να κάνει κυρίως με μια περιορισμένη βιομηχανική περιοχή - computing - τα τελευταία 15 έχει εξαπλωθεί σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής, έχει στείλει στην "μάντρα" ακόμα και αυτή την έννοια των αντικειμένων πολυτελείας. Και για αυτό η ανακοίνωση της nokia μπορεί να προκαλέσει αρκετά γέλια - μια αποκλειστικά brand management/marketing κίνηση υποθέτω.

Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την περιοχή με τα κολλοσιαία κόστη R&D για να βγεί ένα καινούριο προϊόν, προηγμένο μπορεί να είναι μόνο ότι σχεδιάζετε για να παραχθεί σε μαζική κλίμακα - οτιδήποτε άλλο έιναι niche market ή οποία τελικά καταδικάζεται στην τεχνολογική καθυστέρηση (με πιθανή εξαίρεση τα προηγουμενα χρόνια το defense και aerospace market αλλά ακόμα και αυτό σε ορισμένες περιοχές δεν είναι σίγουρο ότι έχει πλέον τον όγκο να οδηγήσει τις εξελίξεις).

Τελικά αυτό που θέλω να πω είναι ότι σαν σεϊχης πετρελαίων μπορείς να πάρεις ένα αυτοκίνητο, ρολόι, οτιδήποτε βιομηχανικό είδος σχεδόν μοναδικό, built to order, με 1001 ίππους ή με ακρίβεια μsec με αναλογικό μηχανισμό ή whatever άλλο χαρακτηριστικό - ένα ρημάδι κινητό ή υπολογιστή διαφορετικό σε λειτουργικά χαρακτηριστικά από αυτό που μπορούν να πάρουν άλλοι ένα εκκατομύριο άνθρωποι δεν μπορείς να έχεις ποτέ μα ποτέ - είναι μια αίσθηση ισότητας και αυτή:)

Μένει να φανεί όταν ο νόμος του moore βρεί τοίχο τι πρόκειται να γίνει - δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη η διαφοροποίηση στις δυνατότητες δημιουργίας και επικοινωνίας (αλλά και τα κολλοσιαία κόστη R&D - και η ανάγκη επικέντρωσης τεχνολογιών αιχμής μόνο σε μαζικές αγορές) που έχει επιτελεστεί στις περισότερες πτυχές της σημερινής ζωής όσο αφορά τα τεχνικά μέσα οφείλεται στο απλό γεγονός ¨περισσότερα transistor ανά επιφάνεια πυριτίου" ανά 18 μήνες.

No more luxury items ως τότε λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: