3.10.07

4 Οκτωβρίου 1955 - Artificial Moon orbiting earth!

50 χρόνια από την εκτόξευση του Sputnik. Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία:

Ιστορικό fact a:
Οι πρώτες αναφορές για τον sputnik είναι όχι ως τεχνητό δορυφόρο αλλά ως... "artificial moon" - τολμώ να πω ότι θυμάμαι σε παλαιότερη επετειακή έκδοση και τίτλο ελληνικής εφημερίδας της εποχής με τον όρο "τεχνητό φεγγάρι εκτελεί περιστροφή γύρω από την γή σε .. λεπτά"(δεν είναι τόσο 50ς o όρος τεχνητό φεγγάρι:)?).
Άρθρα περιγράφουν έκπληξη κυρίως στις ΗΠΑ ανάλογη του Περλ Χαρμπορ ή αντίστοιχα με τις δικές μας μέρες της 9/11. Σήμερα μπορεί να λέμε τεχνητός δορυφόρος και να μην μας σηκώνεται φρείδι αλλά η σκέψη της φράσης "The Earth had just one moon for a billion years and suddenly it would have another, artificial moon!"" δεν μπορούσε παρά να προκαλεί δέος τότε (και τώρα). Και πανικό στην Αμερική στη σκέψη ότι ένα όχημα του τότε "εχθρού" περιδιάβαινε τις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε μερικά λεπτά (μια τροχιακή περιστροφή σε 64 λεπτά αν δεν κάνω λάθος). Με ότι φορτίο μπορεί να είχε αυτό.

Unintented consequn
ces b: Όσοι έχουν ασχοληθεί με κάποιας μορφής project planning/management κλπ θα έχουν πέσει πάνω σε διαγράμματα PERT. (αλλεργία με πιάνει στο άκουσμα τους)
Σύμφωνα λοιπόν με την wikipedia τα διαγράμματα PERT (τόσο every day life για την ζωή ορισμένων) χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για να καλύψουν τις ανάγκες διαχείρισης του τεράστιου έργου του κατεπείγοντος σχεδιασμού και κατασκευής των βαλιστικών πυραύλων Polaris, ως αντίμετρα απέναντι στις αυξημένες δυνατότητες της ΕΣΣΔ στο τομέα, όπως έγιναν γνωστές με την εκτόξευση του Sputnik.

Σκέψη c: προφανώς στις ίδιες ημέρες έχει την απαρχή της και η φράση η ειρωνική συνήθως φράση "rocket scientist" - για κάποιο λόγο η ελληνική εκδοχή της χρησιμοποιεί το "πυρηνικός φυσικός" - ποιος να ξέρει γιατί:)

Update: Να και το αντίστοιχο άρθρο στο wired, highlighted πρόταση "Εven a month before the Sputnik launch, many of the military, political and academic leaders in the Soviet Union saw no merit in putting such a rudimentary artificial moon above the Earth. But the maverick bunch of engineers who built Sputnik predicted its political impact." - "maverick bunch of engineers" (sic!) μόνο οι αμερικάνοι μπορούν να διαβάσουν το (δημιουργικό) "πυρετό" που μπορεί να έχει η ζωή ενός engineer - αν και καταρχάς πρέπει να δεχτούμε πάθος και engineering είναι contradictory terms:P

Δεν υπάρχουν σχόλια: