16.1.08

Φιλόπαππου - (ψυχολογικά αρχαιολόγων;)


(από Καθημερινή:) "H επαπειλούμενη περίφραξη του λόφου του Φιλοπάππου δεν σημαίνει απλά την απώλεια ενός από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στο κέντρο της Αθήνας, αλλά μία σημαντική ήττα της έννοιας «Πόλη» στο σύνολό της.
..
Ασφαλείς δημόσιοι χώροι είτε αυτοί είναι πλατείες, πάρκα ή αρχαιολογικά άλση, δεν είναι οι περιφραγμένοι, καγκελόφραχτοι και αποξενωμένοι από την πόλη και τους κατοίκους της, αλλά μόνο αυτοί τους οποίους οι πολίτες αγαπούν, ταυτίζονται μαζί τους και υπερασπίζονται από κάθε επιβουλή.
...
Διατήρηση της ιστορικής συνέχειας δεν είναι η στείρα μουσειακή αντιμετώπιση ενός μέρους της πόλης που αντιμετωπίζεται ως «άβατον» και η παράδοση του υπολοίπου στην «αξιοποίηση», με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στη νεοελληνική γλώσσα.

Η περίφραξη του λόφου του Φιλοπάππου, άρα λοιπόν και η αποκοπή του από την πόλη, είναι άλλο ένα προσχεδιασμένο πολεοδομικό έγκλημα ανθρώπων, που στην ουσία μισούν την πόλη και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει, δηλαδή τον πλουραλισμό, την ελευθερία και τη δημιουργική σύγκρουση αντικρουόμενων συμφερόντων και απόψεων... Αλλά και εξαιρετικά ύποπτη, διότι η απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα του δημόσιου χώρου είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για παρανομίες ιδιωτικής φύσεως."

εδώ το πλήρες άρθρο -< γιατί δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η έννοια του περιπάτου είναι αντίθετη με αυτή του αρχαιολογικού χώρου. Η έχω και μια καλύτερη ιδέα - για λόγους διατήρησης του, σε βάθος χρόνου ας απαγορευσουμε τον περίπατο στον περίπατο του Πικιώνη - άλλωστε η συντήρηση κοστίζει ή απαγόρευση χρήσης δεν κοστίζει τίποτα.

2 σχόλια:

urban wind είπε...

Εγώ αυτό που δε καταλαβαίνω είναι το "αποφασίσαμε να περιφράξουμε τον λόφο Φιλοπάππου".Δεν εξηγεί κανείς και ποτέ τον λόγο.Δε μπορεί θα υπάρχει κάποιος τον οποίο όμως εμείς δε μαθαίνουμε και μένουμε με την απορία.Αν ξέραμε τον λόγο μπορεί και να το βρίσκαμε λογικό και να συμφωνούσαμε.Νομίζω ότι η έλλειψη ενημέρωσης προς το κοινό δημιουργεί σύγχυση.

tks είπε...

ο λόγος από όσο ξέρω είναι η προστασία των αρχαίων μνημείων - συμπεριλαμβάνοντας και με την ίδια σημασία μάλιστα από μια πέτρα ως το ίδιο το μνημείο του φιλοπάπου.

τώρα στο επιχείρημα ότι τα αρχαία μπορούν να συνυπάρξουν με τον ελεύθερο περίπατο δεν ξέρω αν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση - περισσότερο ίσως έχει σχέση με σύνδρομο ανασφαλειών κάποιου από τους εμπνευστές του εγχειρήματος.