28.2.07

το wikipedia ως η απόλυτη ενσάρκωση της διασυνδεδεμένης πληροφορίας αλλά και ενός πιο ρηχού σε πληροφορίες WWW.

Και επανέρχομαι σε ένα προηγούμενο θέμα, ο βασικός άξονας του οποίου είναι ο εξής:

- το wikipedia αποτελεί ένα ανεκτίμητο σώμα πληροφοριών έυκολα προσβάσιμο και με συνοχή, από hyperlink σε hyperlink. Από αυτή την άποψη αποτελεί την απόλυτη υλοποίηση της έννοιας του υπερσυνδέσμου, πληροφορία που οδηγεί σε πληροφορία με εσωτερική συνεκτικότητα και συνάφεια. Πόσες φορές δεν έχει ξεκινήσει κανείς από ένα θέμα για να καταλήξει σε κάποιο τελείως διαφορετικό? Επομένως με μια έννοια αποτελεί και την απόλυτη υλοποίηση ενός δικτύου υπερσυνδεδεμένων πληροφοριών (web εντέλει).

- από την άλλη όμως μήπως περιοριζόμαστε σαν χρήστες (αφού τα δύο κλικ για ένα δευτερέυον στο page rank του google είναι πολύ μακρύτερα απο το ένα κλικ που συνήθως βρίσκεται μακρια το wikipedia στο google) τελικά από μια πληθώρας πληροφοριών που μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει το web σε ένα μοναδικό ομοιογενή προορισμό.
και εξηγούμε: ο συνδυσμός της χαοτικής φύσης του google ranking (και τελικά της αναγκαστικά περιορισμένης επιτυχίας ενός search function) σε συνδυασμό με το μονίμως high rank της αντίστοιχης σελίδας του wikipedia (για οποιοδήποtε θέμα) σε τι μας οδηγεί τελικά; Μα στην σελίδα του wikipedia και στον εσωτερικό Ιστό της. καταρχάσς κανένα πρόβλημα. Αν το πρόβλημα δεν ήταν ότι μέσα στο βήμα του one click και του αναποτελεσματικού ranking τελικά δεν αυτοπεριοριζόμαστε από δικτυακές πηγές πολύ μεγαλύτερης εξειδίκευσης και πλούτου από το wikipedia (που άλλωστε είναι μόνο μια εγκυκλοπαίδεια αναφοράς όπως αυτοπροσδιορίζεται το ίδιο).

Ο φόβος μού είναι ότι από μια υγιή οικολογία πραγματικά με κατανεμημένη άποψη πηγών εν πολλοίς το wikipedia θύμα της ίδιας του τις επιτυχίας κινδυνεύει να "καταπιεί" το WWW που το γέννησε (εντάξει τραγικά υπερβολικό παράδειγμα i know)

Σήμερα για άλλη μια φορά ξεκίνησα για ένα θέμα χάθηκα μέσα στο πλούτο του wikipedia για να β ρώ μερικά clicks πιο πίσω ένα θησαυρό πληροφοριών γι ατο θέμα που αναζητούσα, στο στυλ αυτώντ ων απόλυτα ενημερωμένων καθετοποιημένων σελίδων που φιλοξενούταν στο από τα αρχαία χρόνια στο geocities. Ουτε wiki ουτε blog, απλή plane html με το banner του geocities διπλα και με ένα βάθος πληροφοριών ωστόσο εντυπωσιακό, τόσο αναλυτικό που δεν μπορείς να βρείς στο wikipedia λόγω των εγγενών περιορισμών στην δομή των σελίδων του. Στο κάτω κάτω είναι μια"εγκυκλοπαίδεια" και όχι μια μονογραφία - και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε:)

θα έδινα και το link αλλά πιστευτό ή όχι το δευτερο site έκανε exceed το limit στο geocities! μήπως ήταν τυχαίο ότι σήμερα δόθηκε μια ακόμα συνέντευξη για Iranian made shaped charged IEDs. Και το entry point του alternative site: http://www.geocities.com/Augusta/8172/panzerfaust1.htm Φυσικά αφού το google φαίνεται να κάνει καλύτερα searches μόνο όταν πρόκειται για την "εύκολη" σε ανάλυση wikipedia (με το πιο δομημέν ο περιεχόμενο) στο δεύτερο site αντί για το πραγματικά πλούσιο main page βγαίνει μια δευτερεύουσας σημασία σελίδα.
αυτά τα μπερδεμένα, lost in page ranking.

Δεν υπάρχουν σχόλια: